Rejtő-Korcsmáros képregények felújítása


Korcsmáros Pál az 1950-es évek végétől rendszeresen rajzolt képregényeket, de a nevét a legtöbben a Rejtő-adaptációi kapcsán ismerték meg. Az első Rejtő-képregényt, A szőke ciklont 1961-ben rajzolta meg, az utolsó 1973-ban a Piszkos Fred közbelép volt. A 14 műből 13-at a Füles megrendelésére készített el, a kakukktojás Az elveszett cirkáló volt, amely a Lobogóban jelent meg 1968-ban. A rejtvényújság három oldalas folytatásokban közölte a részeket, amelyeket az olvasók százezrei olyan lelkesedéssel vártak hétről-hétre, mint ahogy egy generációval később a tévénézők a legnépszerűbb sorozatokat.


Az eredeti, fekete-fehér, tussal rajzolt kockákat Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán dolgozta át. Zsolt visszanyúlt a Rejtő-regényekhez, és újraalkotta a képregények szövegkönyvét, hiszen az eredeti forgatókönyvek – talán terjedelmi okok miatt – sok humort és érdekes részletet kihagytak a regényből. Ezután Zsolt retusálta és kiegészítette a több mint negyven éves, megsárgult régi oldalakat, és ha szükség volt rá, akár új szereplőket is alkotott Korcsmáros Pál stílusában. A színezés feladata Zergére várt, ő festette ki a képregényt kockáról kockára, ezzel mintegy harmadik dimenziót is adott a rajzoknak. A munka egészen aprólékos és időigényes, így egy Rejtő–Korcsmáros képregényalbum felújítása több mint egy év alatt készül el.

A felújítás fázisai

1. Az eredeti rajzokra rá voltak ragasztva a nyomtatott szövegek. Ezeket fel kellett szedni, mert néha elfedték a kézirat egy-egy kis részletét.

2. A szkennelt rajzokat nemcsak retusálni kellett, de sok helyen kiegészítésekre is szükség volt.

​​


3. Később jöhetett a narráció és a párbeszédek beillesztése, majd a színezés.A borítók

Korcsmáros Pál életében a képregényei nem jelentek meg önálló füzetben, csak a nyolcvanas években adták ki a rajzait összegyűjtve. A gyönyörű, eredeti rajzokat viszont még mindig rossz minőségű papírra nyomták, elavult nyomdatechnikával. A borítók szintén méltatlanok voltak a képregényhez, a Képes Kiadó Rejtő–Korcsmáros képregényeinek borítói már Korcsmáros Pál rajzaiból készültek.


Járművek és épületek

A történelmi hűség kedvéért az eredeti képregény autóit századfordulós autómobilokra cseréltük. Ezek az autók nemcsak érdekesebbek, de jobban visszaadják a Rejtő-regények hangulatát is. A háttérben pár épületet is megváltoztattunk, korhűbb hatást keltve.


Kiegészítések

A régi kis formátum helyett nagy alakúvá vált a sorozat, és az oldalszámot is jócskán megnöveltük. Gyakran előfordult, hogy egy-egy képkockát kiemeltünk, és nagyobb vagy akár egész oldalas kép lett belőle, jobban megjelenítve a történet hangulatát, valamint így a szöveget is sokkal esztétikusabban el lehetett helyezni.